Recent Posts

28 Ocak 2010 Perşembe

Avustralya'da Yarı Finaller

Bugün tamamlanan maçlarla birlikte yarı finaller de şekillendi Avustralya Açık'ta.

Roger Federer def. Nikolay Davydenko 2-6, 6-3, 6-0, 7-5

Uzun zamandır sonucu merakla beklenen Davydenko-Federer maçında Federer, yine Grand Slamlerde onu yenmenin ne kadar zor olduğunu gösterdi. Müthiş bir form yakalamıştı Davydenko son zamanlarda ve kariyerinde belki de ilk kez adı bir Grand Slamde favoriler arasında gösterilir olmuştu. Bu turnuva onun için önemli bir testti; 3 set üzerinden oynanan turnuva maçlarında Federer, Nadal, Del Potro gibi isimleri üst üste mağlup eden Kolya'nın aynı senaryoyu Grand Slam arenasında tekrarlayıp tekrarlayamayacağı tartışma konusuydu. Nitekim bugünkü maça da çok iyi başladı. Beklediğinden çok daha kötü bir Federer'e karşı ilk seti 6-2 gibi rahat bir skorla aldı. 2. sette de 3-1 öne geçti Rus raket; işte bundan sonra Federer oynamaya karar verdi ve güneşin de çekilmesiyle maçın hakimiyetini ele geçirdi. Üstüste tam 13 oyun kazanarak setlerde 2-1'i buldu. Son sette maç için servis atarken Davydenko'nun müthiş returnleri ve mücadelesiyle servisini kırdırsa da hemen bir breakle cevap verip maçı noktaladı.

Maç sonrası açıklamasında güneşin onu çok rahatsız ettiğini, güneşin çekilmesiyle daha iyi oynayacağını düşündüğünü ve bunu gerçekleştirdiğini söylemiş. Ne kadar büyük oyuncu, iyi bir profesyonel olursanız olun berbat oynadığınız ve kaybettiğiniz ilk set sonrası güneşin çekilmesiyle kendi oyununuzu korta yansıtabileceğinizi bilmek, soğukkanlı kalabilmek ve kendine böylesine güvenmek Federer'den başkasının harcı değil sanırım. Grand Slamlerde o kadar başka ki mental olarak, rakibinin onu yenebileceğini düşünmesine izin vermiyor, asla kaybedeceğini aklından geçirmiyor ve her daim kendine güveniyor. Neticesinde de 23. kez üstüste Grand slam finaline yükseliyor.

Federer'in her rekoru hayranlık verici ama bu başka. Hayali bile zor; makine olsanız bir noktada teklersiniz ama bu adam teklemiyor işte. Kötü de oynasa, maç çok da zora girse çıkış yolunu mutlaka buluyor. Bu 23 yarı finalin sadece 3 tanesinde finale çıkamadı Federer; ki zaten o 3 finali de Federer'i yenen isim kazandı. Saygı duymak, hayran olmaktan başka bir şey gelmiyor elimden. Büyüksün Federer...

Jo-Wilfried Tsonga def. Novak Djokovic 7-6, 6-7, 1-6, 6-3, 6-1

Erkeklerde günün 2. çeyrek final mücadelesinde ise 2008 finalinin rövanşı vardı Rod Laver'da. 2008'deki finali Djokovic kazanmıştı ama sonrasındaki 4 karşılaşmalarında gülen taraf Tsonga olmuştu. En son geçen yıl Miami'deki karşılaşmalarını ise Djokovic kazanmıştı.

Maça Djokovic biraz daha iyi başladı rakibinden. Servis kırma avantajı da yakaladı ama Tsonga durumu eşitleyip seti tiebreake götürmeyi başardı. Tiebreakle biten ilk set Tsonga'nın oldu. 2. sette de ilk sete benzer bir tablo vardı, yine Djokovic servis kırdı ve Tsonga sonrasında cevap vererek seti tiebreake götürdü. Bu sefer Djokovic seti alarak durumu 1-1'e getirdi. 3. set Djokovic'in dominasyonuyla, Tsonga'nın fazla basit hatalarıyla 6-1 Sırp raketin lehine sonuçlandı. Açıkçası bu tablo bana Djokovic'in 4. sette maçı noktalayacağını düşündürüyordu. Ama Tsonga servis kırarak 4. sette durumu 2-0 yaptığında Djokovic midesindeki rahatsızlık sebebiyle sağlık molası aldı. Sonrasında da fiziken çökmüş bir Djokovic izledik. Mental olarak maçta sürekli gelgitler yaşayan Tsonga, Djokovic'in bu durumunu iyi değerlendirdi ve 4. seti 6-3, 5. seti de 6-1 kazanarak 2. yarı finaline yükseldi Avustralya'da.

Djokovic için çok rahat bir kuraydı, 2. Grand Slam şampiyonluğu için şans yanındaydı ama geçen sene sıcaktan fenalaşan Nole, bu yıl da midesindeki rahatsızlık sebebiyle bekleneni veremedi yine. Tsonga'nın hakkını yememek lazım tabii. Tenis kariyerinde henüz 5 setlik maç oynamamıştı 2 gün öncesine kadar. Almagro ve Djokovic karşısında aldığı bu 2 galibiyet önemli bir özgüven sağlamıştır kendisine. Maç içindeki iniş çıkışlarına da biraz olsun çözüm bulabilirse çok daha tehlikeli bir isim olacak Grand Slamlerde.

Na Li def. Venus Williams 2-6, 7-6, 7-5

Kadınlarda Jie Zheng'den sonra Na Li de yarı finale yükselerek ülkeleri adına çok büyük bir iş başardılar. Na Li - Venüs maçı tam bir basit hata festivaliydi. Özellikle son sette yorgunlukla birlikte servisleri çok düştü 2 oyuncunun da ve güç bela bir servisine tutunabilen Na Li maçı kazanan taraf oldu.

Serena Williams def. Victoria Azarenka 4-6, 7-6, 6-2

Williams kardeşlerden biri turnuvaya veda ederken diğeri de hayli zorlandı Azarenka karşısında. İlk seti 6-4 kaybeden Serena 2. sette de 4-0 geriye düştü ama Azarenka'nın Zvonareva maçında yaptığına benzer bir geri sönüşü başararak yarı finale yükseldi Amerikalı.

Yarı Final eşleşmeleri ise şöyle;

M.Cilic - A.Murray
R.Federer - J.W. Tsonga

J.Henin - J. Zheng
S.Williams - N.Li

0 yorum:

Yorum Gönder